Padel spelen in Den Bosch

Een van de oudste Padel verenigingen van Nederland ligt in de wijk Maaspoort van de stad ‘s-Hertogenbosch, Brabant. De Tennis en Padel Club Maaspoort bestaat al sinds 1983 en het tennis-padelcomplex bestaat uit 6 verlichte tennisbanen en 6 verlichte padelbanen. Het recreatieve tennis en padel staat centraal bij onze club waarbij ruim 550 leden zijn aangesloten. Er is echter ook ruim de gelegenheid om op prestatie niveau te tennissen en te padellen.

Padel Competitie of Toernooien

Door het hele jaar heen worden talloze activiteiten georganiseerd, zoals: eendaagse toernooien, Interne Padel Competitie (IPC), clubkampioenschappen en meerdaagse externe toernooien. TPC Maaspoort is aangesloten bij de K.N.L.T.B. en draait dan ook met diverse teams mee in de officiele tennis- en padelcompetities, zowel met junioren als met senioren.

Lidmaatschap

Kijk voor meer informatie over de verschillende lidmaatschappen van TPC Maaspoort op deze pagina: Informatie lidmaatschappen.

Zin om het eens te proberen?

Iedere eerste zondag van de maand is er een clubavond die open is voor iedereen. Dus ook voor niet-leden van onze vereniging. Rackets liggen klaar om te lenen. Een mooie gelegenheid om op laagdrempelige wijze kennis te maken met padel!

Wat is Padel?

Kort gezegd is Padel een mix tussen tennis en squash. Het ontstond in 1969, in de Mexicaanse stad Acapulco. Enrique Corcuera, een rijke Mexicaanse zakenman, veranderde de tennisregels, de tennisrackets en de baanafmetingen en bedacht hiermee een nieuwe sport: Padel. Padel is een racket- en balsport voor twee spelers (enkelspel) of voor paren (dubbelspel), waarbij een bal, gelijkend op een tennisbal, met een padelracket over een net gespeeld dient te worden.

Het veld

Het padel spel wordt bij het dubbelspel gespeeld op een terrein van 10 bij 20 meter. Dit terrein wordt door een net in 2 verdeeld. Elk van de 2 speelhelften is verdeeld in 3 vlakken: een achtervlak en 2 voorvlakken (servicevlakken). De lijn tussen de 2 helften heet de middellijn en de achterste lijn heet de basislijn, vaak ook baseline genoemd. Het veld en de vakken worden gescheiden door witte lijnen, die deel uitmaken van het speelveld. De velden hebben 3 meter hoge glazen wanden (achter- en zijwanden). Aan beide zijden is er een 12 meter lange rastering (metaal), met aan minimum 1 zijde een deur in het midden.

De ondergrond waarop gespeeld wordt, is bij TPC Maaspoort ingezand kunstgras.

Padel veld bij TPC-Maaspoort

Padel Spelregels (korte versie)

Padel wordt vaak zonder scheidsrechter gespeeld. Zo wil men de fair play benadrukken. Zoals bij tennis is de lijn deel van het veld. Raakt de bal de lijn, dan is deze dus goed. De opslag gebeurt altijd onderhands en de bal moet 1 keer stuiteren achter de servicelijn. De bal moet lager dan heuphoogte geraakt worden. En de padelbal moet tijdens de opslag net als bij squash, tennis of badminton diagonaal geslagen worden. De bal mag slechts eenmaal stuiteren op de grond. De bal mag gespeeld worden voor of na de stuit, eventueel na het raken van de wand. De bal mag de wand of de rastering van de tegenstander(s) niet rechtstreeks raken. Wel mag er tegen de eigen wand gespeeld worden om zo de bal over het net te krijgen.

De puntentelling gebeurt zoals bij het tennisspel: 15, 30, 40, (voordeel indien nodig), game, set, match. 6 winnende games per set, vanaf 5-5 speelt men echter tot 7. Wordt het 6-6, dan volgt er een tiebreak. In de tiebreak wint degene die het eerst 7 punten haalt, met een verschil van 2 punten. De opslag wisselt dan anders, om de 2 punten is het aan de tegenpartij. Afhankelijk van de competitieformule speelt men om 2 of 3 gewonnen sets.

Meer informatie over Padel kan je vinden op de website van de KNTLB. Wat is padel? of op de website van de Nederlandse Padelbond of op Wikipedia

Gezelligheid en gezond bewegen hand in hand voor spelers van elk niveau