Padel spelen in Den Bosch

Een van de oudste Padel verenigingen van Nederland ligt in de wijk Maaspoort van de stad ‘s-Hertogenbosch, Brabant. De Tennis en Padel Club Maaspoort bestaat al sinds 1983 en het tennis-padelcomplex bestaat uit 6 verlichte tennisbanen en 6 verlichte padelbanen. Het recreatieve tennis en padel staat centraal bij onze club waarbij ruim 750 leden zijn aangesloten. Er is echter ook ruim de gelegenheid om op prestatie niveau te tennissen en te padellen.

Padel is makkelijk te leren!

Padel is makkelijker te leren dan tennis, omdat je bijvoorbeeld geen moeilijke bovenhandse service hoeft te spelen, maar een makkelijke onderhandse service daardoor is Padel snel te leren ook voor mensen die dit nog nooit hebben gedaan. Daarnaast zijn de slagen veelal vlak en de padelbal is wat lichter en zachter dan bijvoorbeeld een tennisbal.

Padel Competitie of Toernooien

Door het hele jaar heen worden talloze activiteiten georganiseerd, zoals: eendaagse toernooien, Interne Padel Competitie (IPC), clubkampioenschappen en meerdaagse externe toernooien. TPC Maaspoort is aangesloten bij de K.N.L.T.B. en draait dan ook met diverse teams mee in de officiele tennis- en padelcompetities, zowel met junioren als met senioren.

Lidmaatschap

Kijk voor meer informatie over de verschillende lidmaatschappen van TPC Maaspoort op deze pagina: Informatie lidmaatschappen.

Zin om het eens te proberen?

Iedere eerste zondag van de maand is er een clubavond die open is voor iedereen. Dus ook voor niet-leden van onze vereniging. Padel rackets liggen klaar om te lenen. Een mooie gelegenheid om op laagdrempelige wijze kennis te maken met padel!

Wat is Padel?

Kort gezegd is Padel een mix tussen tennis en squash. Het ontstond in 1969, in de Mexicaanse stad Acapulco. Enrique Corcuera, een rijke Mexicaanse zakenman, veranderde de tennisregels, de tennisrackets en de baanafmetingen en bedacht hiermee een nieuwe sport: Padel. Padel is een racket- en balsport voor twee spelers (enkelspel) of voor paren (dubbelspel), waarbij een bal, gelijkend op een tennisbal, met een padel racket over een net gespeeld dient te worden.

Het veld

Het padel spel wordt bij het dubbelspel gespeeld op een terrein van 10 bij 20 meter. Dit terrein wordt door een net in 2 verdeeld. Elk van de 2 speelhelften is verdeeld in 3 vlakken: een achtervlak en 2 voorvlakken (servicevlakken). De lijn tussen de 2 helften heet de middellijn en de achterste lijn heet de basislijn, vaak ook baseline genoemd. Het veld en de vakken worden gescheiden door witte lijnen, die deel uitmaken van het speelveld. De velden hebben 3 meter hoge glazen wanden (achter- en zijwanden). Aan beide zijden is er een 12 meter lange rastering (metaal), met aan minimum 1 zijde een deur in het midden.

De ondergrond waarop gespeeld wordt, is bij TPC Maaspoort ingezand kunstgras.

Padel veld bij TPC-Maaspoort

Padel Spelregels (korte versie)

Padel wordt vaak zonder scheidsrechter gespeeld. Zo wil men de fair play benadrukken. Zoals bij tennis is de lijn deel van het veld. Raakt de bal de lijn, dan is deze dus goed. De opslag gebeurt altijd onderhands en de bal moet 1 keer stuiteren achter de servicelijn. De bal moet lager dan heuphoogte geraakt worden. En de padelbal moet tijdens de opslag net als bij squash, tennis of badminton diagonaal geslagen worden. De bal mag slechts eenmaal stuiteren op de grond. De bal mag gespeeld worden voor of na de stuit, eventueel na het raken van de wand. De bal mag de wand of de rastering van de tegenstander(s) niet rechtstreeks raken. Wel mag er tegen de eigen wand gespeeld worden om zo de bal over het net te krijgen.

De puntentelling gebeurt zoals bij het tennisspel: 15, 30, 40, (voordeel indien nodig), game, set, match. 6 winnende games per set, vanaf 5-5 speelt men echter tot 7. Wordt het 6-6, dan volgt er een tiebreak. In de tiebreak wint degene die het eerst 7 punten haalt, met een verschil van 2 punten. De opslag wisselt dan anders, om de 2 punten is het aan de tegenpartij. Afhankelijk van de competitieformule speelt men om 2 of 3 gewonnen sets.

De Padelbal

Padel wordt gespeeld met een padelbal, welke lijkt op die van tennis. Een padelbal is echter lichter en kleiner dan de normale tennisbal. De druk in een padelbal ligt tussen 1,78 en 2,01 bar. Deze druk is lager dan in een tennisbal, een padelbal beweegt daardoor langzamer. Na een val vanaf 254 cm hoogte op een harde ondergrond moet de bal 135 tot 145 cm kunnen stuiteren.

Het Padel racket

Padel wordt gespeeld met een padelracket van grafiet of van carbon fiber. Het bevat een aantal gaten en een koordje om het racket aan je pols vast te maken. Het racket heeft een maximale lengte van 45,5 centimeter en een maximale breedte van 26 centimeter. Rackets kunnen anders zijn in vorm, gewicht en materiaal. Afhankelijk van de leeftijd en het niveau van een speler kan je bepalen welk racket het best bij je past.

Er zijn drie basisvormen:

  • Diamantvorm: voor gevorderde spelers, de sweetspot zit hoger, het is wat gemakkelijker om de bal harder te slaan.
  • Traanvorm: voor medium tot gevorderde spelers, de sweetspot zit ook tamelijk hoog.
  • Rond: voor beginnende spelers, de sweetspot is relatief groot en bevindt zich in het midden. Een racket met deze vorm is het gemakkelijkst te gebruiken.

Wat is een sweetspot

Een sweetspot is de plaats waar een slag of stoot resulteert in een maximale respons voor een bepaalde inspanning. Een bepaalde slag zal resulteren in een grotere impuls als de bal het racket op de sweetspot raakt.

Net als bij tennis en squash speelt gewicht ook een rol. Padelrackets wegen tussen de 365 en 396 gram. Er is geen officieel gewicht voor padelrackets en dus zijn er veel verschillen in gewicht te vinden. Lichte rackets bewegen makkelijker en zorgen voor een snellere reactietijd aan het net. Het makkelijke bewegen en de lichte weerstand van een licht racket is ideaal voor beginners. Zwaardere rackets hebben meer massa waardoor het mogelijk is om meer kracht over te brengen. Het nadeel van een zwaarder racket is dat het de reactietijd aan het net kan beïnvloeden.

Een racket is meestal tussen de 36 en 38 millimeter dik.

Meer informatie over Padel en de regels kan je vinden op de website van de KNTLB. Wat is padel? of op de website van de Nederlandse Padelbond of op Wikipedia

Gezelligheid en gezond bewegen hand in hand voor spelers van elk niveau