Oprichting TC Maaspoort: 1983

Noel Da Silva en Theo Peeperkamp krijgen tijdens het aspergesteken het idee een tennisclub te starten in hun nieuwbouwwijk Maaspoort. Hun droom wordt werkelijkheid: Tennisclub Maaspoort in ’s-Hertogenbosch wordt op 28 januari 1983 opgericht.

Oprichters van TC Maaspoort
 • Noel da Silva
 • Joost Kock
 • Ted Munnich
 • Jan Kuipers
 • Theo Peeperkamp
Noel da Silva
Noel da Silva
Theo Peeperkamp

Op een oproep in de wijkkrant kwamen 33 leden naar de informatieavond. De contributie bedroeg 60 gulden voor senioren 35 gulden voor junioren. Het maximum aantal leden werd vastgesteld op 60 en door grote belangstelling al snel verhoogd naar 70 leden.

Helaas had TC Maaspoort nog geen eigen banen om vrij te spelen en toernooien te houden, zoals het openingstoernooi en de clubkampioenschappen. Daarom werden deze tijdens de eerste jaren, via de gemeente, gehuurd bij TV Hambaken en Bastion Baselaar.

1985 aanleg eerste tennisbanen

Op 12 maart 1985 krijgt TC Maaspoort 3500m2 grond in erfpacht aan de Burgemeester Godschalxstraat. De aanleg van drie gravelbanen kan beginnen evenals het ‘clubkotje’. De tennisclub wordt erkend door KNLTB en ontvangt verenigingsnummer: 49452.

Eerste paviljoen TPC Maaspoort
Voormalige noodwoning omgebouwd tot paviljoen: Peter Paul Kuijken - Ad. v.d. Eerenbeemt en Ad v.d. Veerdonk
Het eerste bestuur van TC Maaspoort
Het eerste bestuur van TC Maaspoort: V.l.n.r.: Penningmeester Martien van Buul, TC Jos Mulders, Activiteitencommissie Heleen Vink, Jeugdcommissie Jan Kuipers, Redactiecommissie Hans v/d Dungen, Voorzitter Joost Koek, Secretaris Theo Peperkamp

Voorzitters van TPC Maaspoort

 • 1983-1986: Joost Kock
 • 1986-1999: Theo Peeperkamp
 • 1999-2004: Marco Rodenburg
 • 2004-2010: Peter Verschuur
 • 2010-2014: Pim de Vries
 • 2014-2016: Petro van Haaren
 • 2016-heden: Peter Verschuur
Joost Kock
Joost Kock
Theo Peeperkamp
Marco Rodenburg
Marco Rodenburg
Peter Verschuur
Peter Verschuur
Pim de Vries
Pim de Vries
Petro Van Haaren
Petro Van Haaren

TC Maaspoort wordt
TPC Maaspoort

Door de toevoeging van de sport padel wijzigde de vereniging de naam op 9 november 2010 naar Tennis Padel Club Maaspoort (TPC Maaspoort). Tennisbaan 5 wordt opgeofferd en twee padelbanen worden aangelegd. Er is dan nog weinig kennis over padel en padelbanen. Omdat het in Spanje al jaren een ontzettend populaire sport is, ging de firma Oranjewoud naar Spanje om inspiratie op te doen voor de aanleg van padelbanen op de Maaspoort.

Het eerste jaar maakt slechts een kleine groep leden gebruik van de padelbanen. Padel is dan nog steeds een onbekende sport in Nederland. Leden Erwin Hilgerdenaar en Bart Mees krijgen een opleiding om padelles te kunnen geven, er wordt een Padelcommissie opgericht en het eerste padeltoernooi werd georganiseerd. De jaren daarna ontstonden er steeds meer activiteiten, denk aan een clubavond, een inloopavond voor niet-leden, clinics voor nieuwe leden, etc.

Met meer bekendheid van padel, groeit langzaam ook het ledenaantal in 2013. Het eerste Nederlands Kampioenschap Padel wordt op onze banen georganiseerd. Het NK wordt omgedoopt naar Open Zuid Nederlands Padel Kampioenschap (OZNPK) en blijkt later een jaarlijks terugkerend fenomeen op onze banen. ICT-bedrijf CTAC besluit om naast tennis- ook een padeltoernooi sponsoren.

Na enkele jaren de KNLTB proberen te enthousiasmeren in padel is er in 2016 succes: De KNLTB schrijft voor het eerst naast tennis ook een competitie uit voor padel. Door het beperkt aantal padelbanen in Nederland moeten competitieleden van TPC Maaspoort dan nog wel behoorlijke afstanden reizen om wedstrijden te spelen. De voortzettende groei bij TPC Maaspoort vraagt om de aanleg van een derde padelbaan.

 

De bekendheid van padel blijft landelijk een vlucht nemen. Ook de druk op de padelbanen  van TPC Maaspoort zet gestaag door. Tijdens de ALV 2019 werd daarom besloten ons park een totale make-over te geven waarbij tennisbaan 5 en 6 vervangen werden door de bouw van drie panorama padelbanen. Een plan dat door de leden massaal wordt ondersteund, in woord maar ook in daad: een grote inzet van vele vrijwilligers en een noodzakelijke financiering via crowdfunding.

In 2020 is het dan zover: Vernieuwde tennisbanen, een nieuw interieur in de kantine, al het hekwerk vernieuwd èn van drie naar 6 padelbanen inclusief een nieuw buitenterras. TPC Maaspoort is dan officieel het grootste outdoor padelcentrum in Nederland.

Wanneer in 2020 & 2021 het Covid-19 virus veel sporten in Nederland in een lockdown plaatst, is buiten sporten nog wel mogelijk. Dit zorgt voor een nieuwe stroom aan leden, zowel voor tennis als voor padel.

TPC Maaspoort is sinds 1983 uitgegroeid tot een tennis- en padelclub waar gezelligheid en gezond bewegen hand in hand gaan voor spelers van elk niveau.